Ruimte. Dat is wat we willen. Ruimte. Veel Ruimte. Leefruimte, denkruimte, ruimte voor creativiteit. Maar in huis is de ruimte soms ver te zoeken. Het staat vol spullen en je loopt tegen de beperkingen van de vier muren op.
Wat te doen? Je zou kunnen verhuizen naar een groter huis, maar een fijne omgeving geef je niet snel op. Je zou je huis kunnen uitbouwen, of een muur uitbreken, maar als dat is geen optie als dat betekent dat je daarmee bij de buren op schoot komt.
Gelukkig bestaan er meer manieren.
Er zijn styling- en inrichtingsoplossingen waarmee je op een eenvoudige manier ruimte kunt winnen. Verwacht daar overigens geen wonderen van: als je bijvoorbeeld een garage hebt waar één auto in kan, ga je met alle stylingtrucs van de wereld er geen bus in krijgen. Maar kleine effecten kun je wel bereiken en die kunnen vaak al een hoop schelen.
Tip 1: Ruim op
Het is een open deur en onderhand een clichétip, maar ook al is het een antiek advies, het is nog steeds van toepassing. Mensen hebben standaard veel te veel spullen in huis. Ik geef toe: ik ook. Spullen die we nooit gebruiken, die we niet nodig hebben, die we hebben gekregen en vervolgens daarom niet weg durven te doen… huizen zuchten ervan.
Wil je meer ruimte in huis? Ga opruimen, een klein beetje per dag.
Tip 2: Zorg dat meubels de vloer niet raken
Dit is een vorm van een optische illusie. Als je zorgt voor een kleine opening onder je meubels, door kastjes op poten of wielen te zetten, of aan de muur te hangen, dan denkt je brein: ‘Hé, er is heel veel meer vloer!’ Dat is er natuurlijk niet, maar je brein dénkt dat er meer is en dat is genoeg om een gevoel van ruimte te creëren. Test het zelf uit: neem een kist, of een doos, of iets anders rechthoekigs, zet het eerst plat op de grond tegen de muur en later op pootjes. Bepaal zelf welk verschil het maakt.
Tip 3: Zorg voor contrasten
Contrasten zorgen voor dieptewerking en dieptewerking is wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Daarom moet je nooit alles in één kleur kopen of schilderen. Je brein ziet daar een groot egaal vlak in en kan niet bepalen of er ruimte is.
Zoek het contrast op meer gebieden dan alleen kleur. Denk ook aan bijvoorbeeld contrast in materiaal en open versus dichte meubels.
Tip 4: Hou accessoires beperkt en bij elkaar
De grootste ‘ruimtekiller’ is overal spullen neerzetten waar het maar kan. Vaak een gevolg van de problematiek onder tip 1, maar door alles vol te bouwen, geef je nou juist het signaal: hier is geen ruimte.
De reden dat elk plekje benut wordt, is over het algemeen: ‘Anders lijkt het zo kaal.’ Maar ruimtelijk lijkt het in ieder geval niet. Dus wil je meer ruimte, begin met het toelaten van lege plekken. En laat ze leeg. Hou je in als je de neiging krijgt om er iets neer te zetten. Lastig, maar zonder uitdaging is het leven ook zo saai.
Zet je accessoires niet los verspreid door de hele kamer, maar hou ze in groepjes bij elkaar. Dat is goed voor het ruimtelijk gevoel en goed voor een rustgevend interieur.
Zoals met alles in het leven, draait het ook hier om de balans.
Het is geen alles-of-niks. Een tip om op te ruimen betekent niet dat je hele huis leeg moet. Een tip om meubels hoog te zetten of te hangen, betekent niet dat je dat met alle meubels moet doen.
Elke kamer, elke ruimte, elke situatie is anders en heeft zijn eigen aanpak nodig. Wat voor de huiskamer nodig is, kan anders zijn dan voor de slaapkamer. Deze ruimtes hebben verschillende functies, verschillende afmetingen en verschillende soorten meubels, waardoor je er steeds met een andere blik naar moet kijken.
Maar ook net zoals met zoveel in het leven: ga het gewoon uitproberen.
Ga gewoon aan de slag. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Dat het de eerste keer niet lukt? Dat je opnieuw moet beginnen, omdat het niet werkt zoals je in je hoofd had? Fouten maken mag, daar leer je van. En als iets niet lukt ben je hoe dan ook een hoop wijzer geworden.
Bovendien heb je dan sowieso een goed verhaal om te vertellen.