Ik ben Henriëtte

Ik ben Henriëtte

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ik in 3 variaties (of om een vage reden 2 als je dit mobiel ziet)

Beeldend kunstenaar

Ik teken, schilder, schrijf en fotografeer. In willekeurige volgorde en (meestal) niet allemaal tegelijk. Ik ben grotendeels autodidact, ik leer al doende, met behulp van de kennis en kunde van anderen en onderweg verdwaal ik in mijn eigen wereld.

Kunst… omdat het moet

In de jaren negentig van de vorige eeuw was er een tv-programma met de titel ‘Kunst… omdat het moet’. Ik heb die titel jarenlang verkeerd opgevat. Al die tijd dacht ik namelijk dat het ging om de kunstenaars die de kunst ‘moeten’ maken, vanuit hun eigen onstuitbare motivatie, hun innerlijke drang tot het maken van iets.

En dat snapte ik helemaal. Als kunstenaar heb je een soort dadendrang, je moet je uiten, op welke (scheppende) manier dan ook.

Tot ik las dat het tv-programma deze titel had gekregen, omdat de omroep verplicht werd om een programma over kunst te maken… Het sloeg dus niet op de maker van de kunst, maar op de makers van het programma. Het geeft maar weer eens aan dat je alles vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken en dat die naast elkaar kunnen bestaan.

Voor mij is het in ieder geval: kunst… omdat ik het moet. Of ik nu teken, schilder, schrijf, of fotografeer: het zijn mijn middelen om me te uiten, emotie over te brengen, een andere blik op de wereld mee te geven.

Inspiratie vind ik letterlijk overal, het kan een simpel voorwerp zijn, het kan een indrukwekkende levensgebeurtenis zijn en alles wat er tussen zit. Schoonheid zit in mooie dingen, maar ook in lelijkheid. In eenvoud en moeilijkheid. In beelden en in woorden.

Kunst is zuurstof voor je ziel

Je ademt niet alleen met je longen. Misschien besef je dat pas goed op de momenten dat het leven je een kick in the ass geeft. Dat je dan een bondgenoot vindt in de muziek, de woorden, of de beelden van anderen. Of juist zelf gaat creëren om je gedachten en je gevoel over te brengen. Maar er hoeft niet overal een diepgaande gedachte achter te zitten. Met het maken van gewoon een mooi beeld is ook niks mis.

Ik ben Henriëtte. Mens, beeldend kunstenaar, plus nog wat andere identiteiten die je gaandeweg wel zult ontdekken. Ik heb vele kanten: ik sta liever achter de camera dan ervoor, vind zoveel onderwerpen interessant dat ik minstens vijf levens te kort kom en ik ben een zelfverklaard theemuts (voor mij geen leven lang koffiekannen schilderen).

Mijn werk is heel divers qua stijl, het is niet in een hokje te plaatsen (net zo min als ikzelf), maar herkenbaar door het gebrek aan poespas. Ik wil beelden maken die een essentie weergeven zonder ‘gedoe’. Gek genoeg gaat dat vaak automatisch en onbewust. Kennelijk zit dat in mijn karakter. Er zit vaak een verstilling in. Het loopt uiteen van abstract tot realisme. Een uitgesproken voorkeur daarin heb ik niet, het is maar net hoe het loopt, wat ik vind dat het beeld nodig heeft.

Denk je nu ‘Wat een bijzonder mens, ik wil een werk van haar’, nou, goed nieuws: dat kan! Een groot deel van mijn werk is te koop via Werk aan de Muur.


Vera heeft me verknipt

Misschien wilde ze wraak nemen, omdat ik een keer haar ogen eruit heb gehaald. Ik weet het niet. Gelukkig staat dit onze vriendschap verder niet in de weg.

Ze inspireert me ook wel eens:


Contactgegevens: Studio Henriette M, Weegbreestraat 133, 3765 XC, Soest, KvK 53053710, e-mail: studio@henriettemosselman.nl