Muurschildering: hoe eng is kunst op de muur?

‘Ik wil iets voor de keukenmuur, maar ik weet niet wat. Misschien kun jij helpen.’

Mijn brein zit meteen vol met ideeën.

‘Mag het ook direct op de muur?’ vraag ik.

Ik zie het zitten.

‘Nee, dat wil ik beslist niet.’

Hij ziet het niet zitten.

‘Waarom niet?’

‘Dat vind ik eng.’

Het is ook eng, dat snap ik. Alleen al de suggestie om een muur in een andere kleur dan wit te schilderen bezorgt veel mensen stress, laat staan dat er een compleet kunstwerk op geschilderd wordt.

Het klinkt zo definitief, een muurschildering, wat als het tegenvalt? Dan kun je het natuurlijk overschilderen, maar dat is ook weer werk en gedoe, dus liever ga je voor de veilige optie.

Met een witte muur weet je wat je krijgt: een witte muur. Hoeft niet per se verkeerd te zijn, maar onderscheidend en persoonlijk is het allemaal niet.

Wat als je een klein beetje lef hebt? Dan krijg je wel wat bijzonders in huis. Je kunt er vrij zeker van zijn dat niemand anders dit heeft.

Bovendien: met een muurschildering kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan het simpel en klein houden, maar ook voor groot en uitbundig gaan en alles wat daar tussenin zit.

Dat kreeg hij ook door. Een uur en vele opties later wilde hij dan toch een muurschildering. Het lijstje-aan-de-muur was hem blijkbaar te doorsnee geworden. Hij koos voor het werk At Close Distance. “Daar kan ik een verhaal bij bedenken.”

Om het meer te laten leven, heb ik een 2D ontwerp gemaakt. Zo kon hij visualiseren hoe het zou gaan worden en was het voor mij meteen een houvast om het kunstwerk goed op de muur te krijgen.

Het was een uitdaging. Het oorspronkelijke kunstwerk was inkt op papier en dat moest vertaald worden naar acrylverf op een muur met structuur. Werkt iets anders.

Maar het is gelukt. En ik heb een filmpje van het proces gemaakt. Leuk voor jou, leuk voor mij.

Een paar dagen later vroeg ik hem of het de volgende ochtend nog schrikken was, toen hij de keuken inliep.

“Ha ha, nee hoor, ik heb er gisteren nog een hele tijd naar staan kijken. Ik ben er superblij mee.”

Minder eng dan een muurschildering: dit kunstwerk kun je in een uitvoering en maat naar keuze bestellen via mijn shop op Werk aan de Muur.