Passe-partout of passe-par-don’t

Een foto is ‘maar’ een foto, een tekening is ‘maar’ een tekening, een digitale illustratie is ‘maar’ een illustratie, tot het moment dat je er wat mee doet.

Een originele tekening of illustratie moet in ieder geval in een lijst wil je het kunnen ophangen. Een foto of reproductie kan op dibond, dat is een uitvoering zonder lijst, maar als losse fotoafdruk moet er wel eentje om.

Maar met de lijst ben je er nog niet, want er is nog iets wat je moet overwegen. Iets wat een kunstwerk een eigen persoonlijkheid meegeeft. Ja, dat zijn grote woorden.

Dus de vraag in dit blog is: passe-partout of passe-par-don’t?

Een passe-partout is een kader van stevig papier of karton dat je om het kunstwerk plaatst. Het heeft meerdere functies:

  • het zorgt voor ruimte, zodat het werk niet aan het glas plakt. Je houdt het werk onbeschadigd
  • het is een extra frame waarmee je het kunstwerk nog meer centraal kunt zetten
  • het zorgt voor wat diepte
  • het zorgt voor stevigheid, letterlijk en figuurlijk

Met de lijst is het passe-partout onderdeel van de aankleding van een werk. Kleren maken de mens, maar ook het kunstwerk. Je kunt er de uitstraling mee veranderen, verbeteren en vergroten. Van een dagelijks kloffie naar een galajurk.

Dit klinkt wat – of heel erg – abstract, dus ik heb van een paar van mijn eigen werken een virtueel voorbeeld gemaakt. Ik borduur deels verder op de werken uit het blog To lijst or not to lijst, dus als ze bekend voorkomen, dan klopt dat.

Komen ze:

Je ziet dat een werk er anders uitziet met een passe-partout. Of dit mooier is of niet hangt ervan af. Net zoals bij het kiezen voor een lijst ligt het onder andere aan je eigen smaak, maar vooral aan het kunstwerk zelf: wat staat erop?

Het ene werk heeft een passe-partout nodig, bij het andere slaat het nergens op.

Kijk in ieder geval bij een passe-partout vooral verder dan wit of gebroken wit. Met een andere kleur kun je een werk ook een geheel eigen identiteit meegeven.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vraag de lijstenmaker naar de opties, want die zijn eindeloos. Qua kleur, qua breedte van het passe-partout, neem je een enkele of een dubbele…

Ja, nog meer keuzestress.

Maar het is het waard.

Getoonde werken:
Dans
Herdershond portret

Stap
Illustratie gezicht