To lijst or not to lijst?

Soms zijn er van die levensvragen die je slapeloze nachten bezorgen. Of op zijn minst een hoop getob en getwijfel, veel gewik en geweeg.

Of je nou een kunstwerk hebt gekocht, of er zelf één hebt gemaakt, de vraag moet beantwoord worden. Je probeert het voor je te zien, komt er niet uit, laat het een paar dagen liggen, om weer bij het begin uit te komen:

To lijst or not to lijst, that’s the question.

Het is best een bepalende factor, eentje die gevolgen heeft voor de gehele uitstraling van een kunstwerk.

Gelukkig is het een vraag met een enkel antwoord. En dat antwoord is: het ligt eraan…

Het ligt aan het onderwerp van het kunstwerk;

Het ligt aan de compositie;

Het ligt aan de uitvoering van het werk;

Het ligt aan de manier van ophangen: solo of in combinatie met andere werken;

Het ligt aan je eigen voorkeuren.

Ik zei niet dat het een eenvoudig antwoord was 😉 , dus mocht je in mij dé oplossing zien voor je keuzestress, helaas. Maar misschien kan ik je wel helpen om de knoop iets sneller en makkelijker door te hakken.

Als je een origineel koopt, is de keus soms al voor je gemaakt door de kunstenaar, omdat een lijst ook onderdeel van het werk kan zijn.

In andere gevallen kun je bij de kunstenaar aangeven of je het ingelijst wilt. Tekenaars bieden dit vaak als keuze aan.

In weer andere gevallen is een lijst simpelweg nodig om het werk te beschermen, of om het goed aan de muur te kunnen hangen, zoals bij fotoafdrukken, tekeningen en (digitale) illustraties.

En als je zelf een kunstwerk hebt gemaakt, is de vraag sowieso onvermijdelijk.

Wel of geen lijst, wat is het verschil?

Als voorbeeld heb ik een paar van mijn werken virtueel in een frame gezet. Om het voor nu overzichtelijk te houden, heb ik een dunne, moderne, zwarte lijst genomen. Voor dubbel gemak gaat het alleen om werken die een steviger frame nodig hebben om aan de muur te kunnen hangen, zoals fotoafdrukken, tekeningen en illustraties.

Je ziet dat een kunstwerk een heel andere uitstraling krijgt als je er een kader omheen zet, zelfs al is het maar een dun kader. En bij het ene werk werkt het beter dan bij het andere.

Met een frame, een kader om het werk kun je de aandacht heel gericht naar het beeld laten gaan. Een lijst kan een kunstwerk ook statuur geven, je maakt er iets speciaals van.

Maar zonder lijst kan een werk weer de ruimte krijgen. Het kan opgaan in de rest van zijn omgeving en er tegelijk wel en niet zijn.

Wordt het een lijst? Wordt het geen lijst? Een goed of fout is er niet, alleen wat werkt, of wat niet werkt, afhankelijk van wat je wilt en welk doel je hebt.

Valt de keus op een lijst? Gefeliciteerd! Dan mag je nu gaan nadenken over wel of geen passe-partout.

Valt de keus op geen lijst? Gefeliciteerd! Lees dan ook het blog over passe-partouts, misschien dat je dan van gedachten verandert.

Getoonde werken:
Illustratie gezicht
Herdershond portret

Samenspel
Waterkracht 2