Waarom zwart niet afkleedt

Ben je een vrouw met wat overto… Nee, ben je een vrouw dan heb je vast wel eens de tip gekregen: “Zwart kleedt af, maakt je slanker!” Mannen krijgen sowieso nooit zulke tips over hun kleding. Best gek, eigenlijk. Hebben mannen niks te camoufleren of zo? Is het alleen een vrouwending?

Op zich is het ideaal natuurlijk: “De kleur zwart als oplossing voor al uw figuurproblemen!” Je zou er zo een compleet marketingverhaal bij kunnen verzinnen, het in een potje stoppen en verkopen die hap.

Het is een hardnekkige mythe, dat ‘zwart kleedt af’.

En als er zelfs nog kledingstylistes zijn die met droge ogen durven te beweren dat het waar is, dan wordt het hoog tijd om deze ballon door te prikken.

Waar en wanneer de mythe begonnen is, geen idee. Ik heb geprobeerd de oorsprong ervan te achterhalen in de duistere krochten van het internet, maar het is nog niet gelukt.

Wel kwam ik wat ideeën tegen van ‘gelovigen’ over waarom zwart dan eigenlijk afkleedt. Want ‘iedereen’ zegt het wel, zelfs kledingstylistes blijkbaar, dus geloven we dat, maar toch, hoe zit het dan?

Dat vroegen meer mensen zich af. Eén persoon wist te vertellen dat het te maken heeft met schaduwwerking. Zijn/haar gedachte: je vetrollen geven altijd schaduw als ze over je broekpand gedrapeerd liggen, dus als je een zwarte broek aantrekt, dan valt de vetrolschaduw weg in het zwart van de broek.

Is een leuk idee, maar het principe van een vetrol is dat hij rondom je lichaam (vaak taille) heen hangt. Dus aan de voorzijde zie je misschien minder, maar aan de zijkant.. oeps. Plus dat een schaduw nooit puur zwart is, dus je blijft altijd iets van een kleurverschil houden. Dus die vlieger gaat niet op.

Het idee dat zwart afkleedt blijft hardnekkig hangen vanwege de associatie van zwart met donker.

In het donker zie je niks, dus is het een fijne gedachte dat schaduw de pondjes ‘poef’ doet verdwijnen. Ook al klopt de redenering niet.

Een ander had het erover dat zwart ‘de focus naar iets anders uit laat gaan’. Door een zwarte jurk aan te trekken verschuift de focus van de plekken met overtollig vet naar bijvoorbeeld je gezicht.

Is ook een leuke gedachtegang, maar dan heb je nog steeds het contrast met je omgeving, de achtergrond die je silhouet laat zien. Mét alle randjes. Deze verklaring kunnen we dus ook doorstrepen.

En zo kunnen alle verklaringen over zwart als afslankwonder worden doorgestreept.

Want het probleem is dat er alleen op de kleur gefocust wordt.

En dat andere invloeden buiten beschouwing gelaten worden. Terwijl kleur helemaal niet zonder die andere invloeden kan om überhaupt iets van een bepaald effect te hebben.

Nee, het is een mooie illusie dat zwart afkleedt. Laat ik het anders formuleren:

Zwart kán afkleden, maar dat komt niet door de kleur.

Als het wel door alleen maar de kleur kwam, dan zou het betekenen dat een zwarte dunne zomerjas net zo slank maakt als een dikke winterjas. En dat een wijde, zwarte jurk van het type hobbezak exact hetzelfde effect heeft als een getailleerd, zwart mantelpakje.

Maar het maakt wel degelijk uit of je het één of het ander aantrekt. En in welke maat.

Het is makkelijk om een kleur een eigenschap te geven en nergens anders naar te kijken. Maar dat is precies het probleem: je geeft een kleur een eigenschap en kijkt nergens anders naar.

Het leuke van kleur is dat elke kleur verschillende eigenschappen heeft. Nooit maar eentje. Vaak zijn ze tegenstrijdig. Zwart kan zowel elegant en chique overkomen als hard en somber. Wanneer het elegant is en wanneer het somber is, hangt af van de andere factoren.

Kleur is geen solist.

Je hebt altijd te maken met meerdere elementen zoals vorm, stijl, hoeveelheid en verhoudingen.

Wil je er slanker of gestroomlijnder uitzien, zorg er eerst voor dat je kleding goed past. Niet te strak, niet te wijd. Let op de verhoudingen van je outfit. Waar leg je de nadruk? En bekijk kleurencombinaties en patronen, niet enkel één kleur.

Maar ik ben wel benieuwd waar de mythe nou ontstaan is. Zou het een uit zijn verband gerukte quote zijn van een modeontwerper? Heeft iemand 3 woorden opgevangen, deze achter elkaar gezet en het heel vaak geroepen, zodat iedereen het na ging roepen? Was het gewoon een jurk die iemand aan had en dat die jurk toevallig zwart was, maar eigenlijk was de persoon in die jurk gewoon een paar kilo afgevallen en dat zij zei: “Ja, goede kleur voor mijn figuur, he?”.

Wie dit mysterie kan oplossen, hoor ik graag.

Vrouw met Hoed

Het werk uit dit blog is als reproductie te bestellen via deze link